Оцінка економічної ефективності операцій банку з цінними паперами на прикладі АТ “Ощадбанк” - Лисенок, Олексій Володимирович; Шірінян, Лада Василівна; Шірінян, Едвард Арамович (My University, 2021)
У статті розглянуто економічну ефективність операцій банку з цінними паперами з використанням нормативно-індексної моделі, яка дає можливість об’єднати кілька показників та отримати один, узагальнюючий результат. Ця оцінка реалізується шляхом побудови матриці нормативних співвідношень темпів приросту показників, котра формується за допомогою ранжованого ряду відібраних економічно обґрунтованих індикаторів, упорядкованих за темпами їх приросту таким чином, щоб обов’язково враховувалися їх взаємозв’язок і взаємовплив. Зазначене дає змогу оцінювати всі необхідні аспекти об’єкта дослідження, чого не можна досягти з використанням будь-якого окремого показника. Апробація цієї методики свідчить про те, що діяльність банку з цінними паперами можна вважати економічно ефективною, якщо розрахункове значення узагальнюючого коефіцієнта буде вищим за середнє. Встановлено, що фінансово-економічна діяльність із цінними паперами АТ “Ощадбанк” протягом 2013–2019 рр. була ефективною у 2016, 2017 та 2019 рр.
Keywords: банківська система; коефіцієнтний метод; цінні папери; економічна ефективність; темп приросту показників; banking system; economic efficiency; securities; coefficient method; growth rate of indicators; кафедра фінансів