Розрахунок глибини видалення іонів Mn2+ з води при застосуванні сорбента-каталізатора - Чернова, Наталія Миколаївна; Мамченко, Олексій Володимирович (My University, 2013)
Застосування нового сорбента-каталізатора в технології очищення води від сполук марганцю дозволяє отримувати якісну воду на рівні сучасних вимог.В роботі проаналізовано вплив сольового фону двозарядних іонів сульфату кальцію та магнію на умови експлуатації сорбента-каталізатора в статичних умовах. Встановлено, що як однозарядні іони хлориду натрію, так і двозарядні іони твердості впливають на залишковий вміст сполук марганцю в рідкій фазі. Суттєвий вплив на видалення сполук марганцю з води при використанні сорбента-каталізатора здійснюють двозарядні йони твердості. Підтверджене явище вилуговування карбонатів кальцію та калію зі складу сорбента-каталізатора. Зі збільшенням часу контакту розчину з сорбентом-каталізатором значення його рН зростає в область оптимальних для вилучення сполук марганцю значень. Експериментальні дані задовільно описуються запропонованою теоретичною моделлю з емпірично підібраними коефіцієнтами. Теоретична модель дозволяє розраховувати вплив рН, насиченості розчину киснем повітря та солевмісту води на її очищення від сполук марганцю при застосуванні сорбента-каталізатора.New sorbent-catalyst using in water treatment technology from manganese compounds allows get qualitative water that satisfies present quality requirements. Salt content of doubly charged ions such as calcium, magnesium and sulphates on sorbent-catalyst efficiency in article was explored. It was established that singly ions of sodium chlorides and doubly charged hardness ions influence on residual concentration of manganese compounds in liquid phase. It was found that influence of doubly charged ions on water purification form manganese compounds with sorbent-catalyst using was substantial. Calcium and potassium carbonates leaching from sorbent-catalyst was confirmed. The solution pH value increased to optimal for manganese compounds removal range within sorbent-catalyst contact time. Experimental data with fitted coefficients were described by proposed theoretical model. The theoretical model makes it possible to calculate pH value, solution air oxygen saturation and salt content influence on water treatment from manganese compounds with sorbent-catalyst using.
Keywords: сорбент-каталізатор; солевміст; двозарядні іони; іони твердості; іонна сила розчину; теоретична модель; sorbent-catalyst; salt content; doubly charged ions; hardness ions; ionic strength; theoretical model; кафедра технології цукру і підготовки води