Харламов, А. И.Ушкалов, Л. Н.Кириллова, Н. В.Фоменко, Вениамин ВасильевичГубарени, Н. И.Скрипниченко, А. В.2012-06-152012-06-152006Синтез луковичных наноструктур углерода при пиролизе ароматических углеводородов / А. И. Харламов, Л. Н. Ушкалов, Н. В. Кириллова, В. В. Фоменко, Н. И. Губарени, А. В. Скрипниченко // Доповіді Національної академії наук України. – 2006. – №3. – С. 97-103.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/1548Впервые предложен новый метод синтеза трубчатых и луковичных наноструктур углерода на ряду с фуллеренами при пиролизе ароматических углеводородов. С помощью электронной микроскопии получено, что некоторые луковичные структуры образуются в форме образований с диаметром более 10 нм. Предположен и обсужден механизм, применяемый для описания всех пространственных форм углерода.A novel method for the simultaneous derivation of tubular and onion-like carbon nanostructures along with fullerenes by pyrolysis of benzene is proposed for the first time. Onion-like structures with a fullerene as a nucleation center are formed in the reaction zone with lower temperature in comparision with that, at which nanotubes grow. It is found by means of high-resolution transmission electron microscopy that some onion-like structures comprise large hollows with a diameter more than 10 nm and there are no metal-containing particles at the tips of nanotubes. A novel mechanism applicable for all spacious forms of carbon is proposed and discussed. It is supposed that building a grapheme plate is realized as a result of the condensation reaction of molecules of benzene. Fullerene and onion-like structures comprising hexa- and pentagons are formed due to the interaction among molecules of benzene and those of cyclopentadien and toluene which are intermediately formed by pyrolysis of benzene.наноструктурыуглеродпиролизуглеводородысинтезлуковичныефуллереныкарбонnanostructurescarbonpyrolysisbenzenesynthesisonion-likefullerenesкафедра харчової хіміїСинтез луковичных наноструктур углерода при пиролизе ароматических углеводородовArticle