Удосконалення технології виробництва круп’яних продуктів із зерна тритикале - Новіков, Володимир Вікторович (My University, 2016)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.02 – Технологія зернових, бобових, круп’яних продуктів і комбікормів, олійних і луб’яних культур. – Національний університет харчових технологій Міністерства освіти і науки України. – Київ, 2016. Дисертацію присвячено удосконаленню технології виробництва крупи із тритикале дробленої № 1, 2, 3 та крупи тритикалевої плющеної на основі наукового обґрунтування раціональних режимів лущення, водотеплового оброблення та використання фракціонування зерна. В роботі наведені результати досліджень по визначенню фізико-хімічних та технологічних властивостей зерна тритикале озимого та їх порівняльна характеристика з зерном пшениці озимої. Досліджено фракційний склад зерна тритикале. Науково обґрунтовано й експериментально підтверджено високі техніко-економічні показники технологій отримання круп’яних продуктів із зерна тритикале, що характеризуються високою кулінарною оцінкою. За результатами роботи розроблено рекомендації з технології перероблення зерна тритикале на круп’яні продукти, які впроваджено на круп’яних заводах. Визначена економічна ефективність від впровадження розроблених рекомендацій. The thesis for the degree of candidate of technical sciences, speciality 05.18.02 – Technology of cereals, legumes, cereal products and animal feed, oil and bast crops. – National University of Food Technologies, Ministry of Education and Science of Ukraine. – Kyiv, 2016. The dissertation is devoted to improvement of the technology the groats production from the grain of triticale. The research is based on the scientific substantiation of exfoliation the grain of triticale, the options of the water and the heat. The dissertation is presents the results of research to determine the physical, chemical and technological parameters of triticales grain quality and their comparative characteristics with the winter wheat grain. The fractional composition of grain triticale was studied. Scientifically substantiated and experimentally confirmed the high technical and economic performance of technologies for cereal products of grain triticale, characterized by high culinary estimate. As a result of the recommendations of triticale grain processing technologies for cereal products which are introduced on cereal plants. Keywords: water-cooking, peeling grain triticale, physical properties, technological properties, quality, fractionation.
Keywords: водотеплове оброблення; лущення; зерно тритикале; фізичні властивості; технологічні властивості; якість; фракціонування; water-cooking; peeling grain triticale; physical properties; technological properties; quality; fractionation