Сучасні аспекти управління екологічною безпекою аеропортів - Черняк, Лариса Миколаївна; Маджд, Світлана Михайлівна; Горобцов, Іннокентій Володимирович (My University, 2022)
Діяльність, пов’язана із забезпеченням авіатранспортних процесів, на сучасному етапі розвитку світової економіки є надзвичайно важливою сферою використання інтелектуальних і технічних можливостей людства в інтересах вирішення економічних, соціальних, екологічних, оборонних та інших проблем сучасності. Однак, розвиток техносфери постійно супроводжується негативним прямим і опосередкованим впливом на стан навколишнього середовища. Зокрема, через виснаження енергоресурсів та забруднення компонентів навколишнього середовища внаслідок виконання різних технологічних операцій з обслуговування та експлуатації авіаційних транспортних засобів та дії на довкілля факторів різної природи. Тому, вирішення екологічних проблем, що пов’язані із збільшенням інтенсивності авіатранспортних процесів, є насьогодні важливою науково-практичною задачею у контексті забезпечення сталого розвитку авіаційної галузі.

Activities related to the provision of air transport processes, at the current stage of the development of the world economy, are an extremely important area of ​​using the intellectual and technical capabilities of humanity in the interests of solving economic, social, environmental, defense and other problems of our time. However, the development of the technosphere is constantly accompanied by a negative direct and indirect impact on the state of the environment. In particular, due to the depletion of energy resources and pollution of environmental components as a result of the performance of various technological operations for the maintenance and operation of aircraft vehicles and the impact of various factors on the environment. Therefore, the solution of environmental problems associated with the increase in the intensity of air transport processes is today an important scientific and practical task in the context of ensuring the sustainable development of the aviation industry.
Keywords: екологічна безпека; система екологічного управління; аеропорт; кафедра екології та екоменеджменту; ecological safety; environmental management system; airport