Кобзарі в кубанських паланках (кінець XVIII – 30-ті роки ХХ ст.) - Левицька, Надія Миколаївна (My University, 2023)
Досліджено та проаналізовано еволюцію кобзарства на Кубані, як духовно-культурного феномену, роль кобзарства у збереженні етнічної та поширенні національної ідентичності українців на Кубані. Доведено, що кобзарство Кубані виступає як культурне явище, що відображає специфіку окремих історичних етапів українського народу, яке не має аналогів у світовій історії та культурі. Приведено імена найвідоміших кобзарів та охарактеризовано їх творчу та культурно-громадську діяльність на Кубані. The evolution of kobzarstvo in the Kuban as a spiritual and cultural phenomenon has been studied and analyzed. It has been proven that Kuban kobzarstvo acts as a cultural phenomenon that reflects the specifics of certain historical stages of the Ukrainian people, which has no analogues in world history and culture. The names of the most famous kobzars are given and their creative and cultural and social activities in the Kuban are characterized.
Keywords: кафедра гуманітарних дисциплін; козак; кобзар; кубанські паланки; бандурист; національно-культурне відродження; cossack; kobzar; Kuban palanquins; bandurist; national and cultural revival