Шляхи очищення довкілля від забруднення важкими металами - Антонюк, Ніна Олександрівна; Гриценко (Манжула), Наталія Анатоліївна (My University, 2014)
У статті наведено дані про механічні, фізико-хімічні та біологічні методи очищення ґрунтів від забруднення важкими металами. Зазначено, що використання механічних і фізико-хімічних методів очищення є затратним та може спричиняти нові екологічні проблеми, тоді ж біологічні методи більш перспективні для використання у природоохоронних технологіях. Одним із таких біологічних методів очищення ґрунтів від важких металів є використання мікроорганізмів і синтезованих ними поверхнево-активних речовин (ПАР), що дає змогу видаляти до 70—85 % катіонів важких металів із ґрунтів. Мікробні ПАР можуть застосовуватись і для деструкції комплексних з важкими металами нафтових забруднення ґрунтів. У деяких дослідженнях повідомляється, що завдяки використанню мікробних ПАР можна видалити 88 % нафти та 68 % важких металів.
Keywords: штами; поверхнево-активні речовини; важкі метали; штаммы; тяжёлые металлы; поверхтностно-активные вещества; heavy metals; surfactants; strain; кафедра біотехнології і мікробіології