Автаркія у вирішенні продовольчої безпеки - Кундєєва, Галина Олексіївна; Соломка, Ольга Миколаївна; Швед, Тетяна Володимирівна (My University, 2019)
В статті досліджено дві концепції забезпечення продовольчої безпеки – виробничу і споживчу. З’ясовано, що теоретичним підґрунтям досягнення продовольчої безпеки стає екоцентризм з необхідністю регулятивної дії з боку держави. Обґрунтовано визначення моделі забезпечення продовольчої безпеки, яка враховує засади «базових» моделей: автаркійної, імперської, динамічної, інноваційної. Запропоновано авторську дефініцію автаркії. Доведено доцільність зміни моделі споживання та виробництва. The article examines two concepts of ensuring food security - production and consumer. It was found that the theoretical basis for achieving food security is ecocentrism with the need for regulatory action by the state. The definition of the food security model, which takes into account the principles of the "basic" models: autarkic, imperial, dynamic, innovative, is substantiated. The author's definition of autarky is proposed. The expediency of changing the consumption and production model has been proven.
Keywords: продовольча безпека; екоцентризм; людиноцентризм; циркулярна економіка; органічне сільське господарство; самодостатність країни і людини; модель споживання та виробництва; food security; ecocentrism; anthropocentrism; circular economy; organic agriculture; кафедра економічної теорії