Кундєєва, Галина ОлексіївнаСоломка, Ольга МиколаївнаШвед, Тетяна Володимирівна2023-04-072023-04-072019Кундєєва, Г. О. Автаркія у вирішенні продовольчої безпеки / Г. О. Кундєєва, О. М. Соломка, Т. В. Швед // Вісник Черкаського Національного університету ім. Богдана Хмельницькогом. – Черкаси, 2019. – № 1. – С. 93-102.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/39892В статті досліджено дві концепції забезпечення продовольчої безпеки – виробничу і споживчу. З’ясовано, що теоретичним підґрунтям досягнення продовольчої безпеки стає екоцентризм з необхідністю регулятивної дії з боку держави. Обґрунтовано визначення моделі забезпечення продовольчої безпеки, яка враховує засади «базових» моделей: автаркійної, імперської, динамічної, інноваційної. Запропоновано авторську дефініцію автаркії. Доведено доцільність зміни моделі споживання та виробництва. The article examines two concepts of ensuring food security - production and consumer. It was found that the theoretical basis for achieving food security is ecocentrism with the need for regulatory action by the state. The definition of the food security model, which takes into account the principles of the "basic" models: autarkic, imperial, dynamic, innovative, is substantiated. The author's definition of autarky is proposed. The expediency of changing the consumption and production model has been proven.otherпродовольча безпекаекоцентризмлюдиноцентризмавтаркіяциркулярна економікаорганічне сільське господарствосамодостатність країни і людинимодель споживання та виробництваfood securityecocentrismanthropocentrismаutarkycircular economyorganic agricultureself-sufficiency of the country and the personmodel of consumption and productionкафедра економічної теоріїАвтаркія у вирішенні продовольчої безпекиArticle