Деркач, ВікторіяКрасінько, Вікторія Олегівна2015-03-192015-03-192013Деркач, В. Ю. Властивості та перспективи одержання і використання декстраназ / В. Ю. Деркач, В. О. Красінько // Наукові праці НУХТ. – К. : НУХТ, 2013. - № 48. – С. 86-91.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/19715Розглянуто основні фізико-хімічні властивості ферментів декстраназ, визначено їх амінокислотний склад, описано існуючі типи декстраназ та їх субстратну специфічність. Наведено біотехнологічні особливості одержання декстраназ та деякі їх продуценти. Проведено порівняльний аналіз методів визначення декстраназної активності. Показана важливість налагодження промислового виробництва фармацевтичних ферментних препаратів декстраназ в Україні та оглянуто можливість їх використання як протикарієсного засобу. The main physical and chemical properties of enzymes of dextranases are considered, their amino acid composition is specified, existing types of dextranases and their substratny specificity are described. Biotechnological features of receiving dextranases and their some producers are given. The comparative analysis dekstranases activity determination methods are carried out. Importance industrial production adjustment of dextranases pharmaceutical fermentai preparations in Ukraine is shown and possibility of their use as anti-cavity protection means is considered.otherпродуцентипротикарієсний засібдекстраназаглікопротеїндекстраназна активністьproducersdextranaseanticavity agentglycoproteindextranase activityкафедра біотехнології і мікробіологіїВластивості та перспективи одержання і використання декстраназArticle