Наукове обґрунтування вибору рослинної сировини для виробництва напою антиоксидантної дії - Стеценко, Наталія Олександрівна; Куриленко, Данило Володимирович (My University, 2025)
Одним з популярних способів споживання корисних продуктів є вживання смузі – густих напоїв, які поєднують у собі різноманітні фрукти, ягоди та рослинні екстракти. Такі напої не лише смачні, але й багаті на вітаміни, мінеральні речовини, харчові волокна та антиоксиданти, що сприяє зміцненню імунної системи та загальному оздоровленню організму людини. Були встановлені оптимальні співвідношення рецептурних компонентів смузі, а також показники його якості та безпеки. Напій на основі апельсину, ківі, ягід журавлини з додаванням екстракту м'яти перцевої є прикладом функціонального напою, який поєднує органолептичну привабливість, високу біологічну цінність та функціональні властивості.
Keywords: функціональний напій; смузі; апельсин; журавлина; ківі; напій антиоксидантної дії; кафедра технології оздоровчих продуктів