Екстрактор (Патент на корисну модель № 25090) - Зав'ялов, Володимир Леонідович; Попова, Наталія Вікторівна (My University, 2007)
Корисна модель відноситься до екстракційної техніки періодичної дії і може бути використаний у харчовій та фармацевтичній промисловості для екстрагування цільових компонентів з подрібненої рослинної сировини плодово-ягідного, кореневогота трав'яного походження. Відомий апарат для екстрагування [628940,бюл. №5, від 25.09.1978], виконаний у вигляді колони. Із пристроями введення та виведення фаз, із змонтованим вертикально у колоні циліндром і жорстко зв'язаними і розміщеними в ньому один під одним стаканами, кількість яких відповідає кількості перфорованих тарілок, закріплених на штоці, який з'єднаний з приводом, що забезпечує його зворотно-поступальні поздовжні коливання. Недоліком цього апарату є складність використання у малотонажному виробництві. Найбільш близьким до об'єкта, що заявляється, за технічною сутністю та досяжному результату є апарат [14515, бюл. №5, від 15.05.2006], що містить циліндричний корпус з електромеханічним приводом, термоізольовану парову оболонку, електронагрівальні елементи, колектори введення екстрагенту і виводу екстракту та мембрани. Недоліками цього апарату є складність конструкції та можливість утворення застійних зон у робочому об'ємі апарата. В основу корисної моделі поставлено задачу створення такої конструкції екстрактора, яка забезпечить безперервне у всьому робочому об'ємі апарата оновлення поверхні фазового контакту системи екстрагент - сировина, і, як наслідок, збільшення продуктивності по вилученню водорозчинних сухих речовин при виробництві екстрактів і забезпечує можливість використання екстрактора у малотонажних виробництвах.
Keywords: екстрактор; корпус; экстрактор; extractor; corps; кафедра експертизи харчових продуктів; кафедра процесів і апаратів харчових виробництв