Ефективність очищення вовномийної води комплексом ферментів - Сабадаш (Гордійчук), Наталія Іванівна; Пасічний, Василь Миколайович; Маринін, Андрій Іванович; Бахмут, Жанетта Олексіївна (My University, 2016)
У статті розглянуто можливість застосування комплексу ферментів — nпродуцентів Bacillus subtilis та Candida lipolytica для очищення вовномийної води, отриманої методом високоенергетичної дискретної обробки вовни. nОтримано кінетичні криві процесу очищення. Встановлено, що оптимальними витратами комплексу ферментів є використання 5-відсоткового розчину заданої активності, тривалість процесу — 14…15 год. Отриманий вовняний жир може застосовуватись при виробництві косметичних засобів. The article considers the possibility of using enzyme complexes (Bacillus subtilis and Candida lipolytica) for cleaning wool-wax water obtained afret high-energy discrete wool processing. The kinetic graphs of the cleaning process have been calculated. It has been found that the optimal usage of enzyme complex of the given activity is 5% and the duration of the process is 14—15 hours. The obtained nlanolin can be used in the production of cosmetics.
Keywords: вовняний жир; фермент; кінетика; очищення; високоенергетична дискретна обробка; вовна; lanolin; enzyme; kinetics; purification; high-energy discrete processing; wool; шерстяной жир; кафедра технології м’яса і м’ясних продуктів