Сабадаш (Гордійчук), Наталія ІванівнаПасічний, Василь МиколайовичМаринін, Андрій ІвановичБахмут, Жанетта Олексіївна2018-08-202018-08-202016Ефективність очищення вовномийної води комплексом ферментів / Н. І. Сабадаш, В. М. Пасічний, А. І. Маринін, Ж. О. Бахмут // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2016. - Т. 22, № 6. – С. 213-219.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/28094У статті розглянуто можливість застосування комплексу ферментів — nпродуцентів Bacillus subtilis та Candida lipolytica для очищення вовномийної води, отриманої методом високоенергетичної дискретної обробки вовни. nОтримано кінетичні криві процесу очищення. Встановлено, що оптимальними витратами комплексу ферментів є використання 5-відсоткового розчину заданої активності, тривалість процесу — 14…15 год. Отриманий вовняний жир може застосовуватись при виробництві косметичних засобів. The article considers the possibility of using enzyme complexes (Bacillus subtilis and Candida lipolytica) for cleaning wool-wax water obtained afret high-energy discrete wool processing. The kinetic graphs of the cleaning process have been calculated. It has been found that the optimal usage of enzyme complex of the given activity is 5% and the duration of the process is 14—15 hours. The obtained nlanolin can be used in the production of cosmetics.вовняний жирферменткінетикаочищеннявисокоенергетична дискретна обробкавовнаlanolinenzymekineticspurificationhigh-energy discrete processingwoolшерстяной жиркафедра технології м’яса і м’ясних продуктівЕфективність очищення вовномийної води комплексом ферментівArticle