Удосконалення технології зброджування сусла високих концентрацій - Мудрак, Тетяна Омелянівна; Куц, Анатолій Михайлович; Ковальчук, Світлана Степанівна (My University, 2018)
Встановлено, що застосування нового високопродуктивного осмофільного, спирторезистентного та термотолерантного штаму дріжджів Saccharomyces cerevisiae ДО-16 у виробництві спирту із крохмалевмісної сировини дозволить зброджувати сусННло з концентрацією сухих речовин до 34 % в діапазоні рН від 6,0 до 3,0 та тмператури 34...37 °С з отриманням дозрілої бражки з концентрацією спирту до 17 % об. За такої концентрації спирту етилового в бражці суттєво підвищується продуктивність бродильного відділення, знижуються води на підтримання оптимальної температури бродіння та пари на виділення спирту із бражки з одночасним зменшенням кількості утворення післяспиртової барди. Установлено, что применение нового высокопродуктивного осмофильного, спирторезистентного и термотолерантного штамма дрожжей Saccharomyces cerevisiae ДО-16 в производстве спирта из крохмалсодержащего сырья позволит сбраживать сусло с концентрацией сухих веществ до 34 % в диапазоне рН от 6,0 до 3,0 и температуре 34 .. .37 ° с с концентрацией спирта в бражке до 17 % об. При такой концентрацие спирта этилового в бражке существенно повышается производительность бродильного отделения, снижаются потребление воды на поддержание оптимальной температуры брожения и пара на выделение спирта из бражки с одновременным уменьшением количества образования послеспиртовой барды.It is established that the use of a new high-performance osmophilic, alcohol-resistant and thermotolerant strain of the yeast Saccharomyces cerevisiae DO-16 in the production of alcohol from starch-containing raw materials will allow fermentation of medium-solids with a concentration of solids up to 34 % in the range of pH 3.0 to 6.0. .37 ° C to obtain a ripe broth with an alcohol concentration of up to 17 % vol. With such a concentration of ethanol in the broth, the productivity of the fermentation compartment is significantly increased, the vapors for the separation of alcohol and the waste of water to maintain the optimum temperature of fermentation and the vapor for the extraction of alcohol from the broth are reduced, while reducing the amount of post-alcohol bard formation.
Keywords: висококонцентроване сусло; крохмаль; сухі речовини; зброджування; термотолерантні та осмофільні дріжджі; висококонцентрированое сусло; крахмал; сухие вещества; сбраживание; highly concentrated wort; starch; dry matter; fermentation; termotolerant and osmopiphilic yeasts; кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства; кафедра готельно-ресторанної справи