Pavelko, VladimirHrybkov, SerhiiZaslavskiy, ArkadyDmitrenko, Daria2018-01-302018-01-302016Mathematical modeling of thermal processing of meat products / V. Pavelko, S. Hrybkov, A. Zaslsvsky, D. Dmytrenko // Food and Environment Safety - Journal of Faculty of Food Engineering, Ştefancel Mare University - Suceava Volume XV, Issue 4 – 2016. – P. 329-333.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/26614У статті представлено математичне моделювання термообробки ковбасних виробів під час термічної обробки пароконденсатних камер на м'ясопереробних заводах. Термін обробки ковбаси та м'яса було розділено на кілька етапів, кожний етап тривалості попередньо визначався аналітичним рішенням теплопередачі для будь-якого особливого розміру ковбасного продукту. Послідовні етапи термічного процесу включають етап сушіння, стадію куріння та стадію готування ковбасних виробів. Тривалість кожної стадії термічної обробки ковбаси може бути розрахована пропонованими емпіричними рівняннями. Розраховуючи тривалість термічної обробки ковбасних виробів, початковий стан температури продукту вважається середнім значенням температури. Спеціально розроблений алгоритм теплового розрахунку термообробки ковбасних виробів дозволяє оцінити споживання теплової енергії для будь-якої даної обробки кухні, враховуючи зміни технологічних параметрів. Таким чином, математичну модель пропонується застосувати до теплових (структурних) проектних та інженерних розрахунків для вищезазначенихпарогенераторних камер.otherтермообробкам'ясні (ковбасні) виробиматематичне моделюваннятермічні (структурні) проектуваннярозрахунку камер для приготування їжітермообработкамясная (колбасная) продукцияматематическое моделированиетепловые (структурные) расчетныйрасчет варочных камерheat treatmentmeat (sausage) productsmathematical modelingthermal (structural) designcalculation of the cooking chambersкафедра інформаційних технологій, штучного інтелекту і кібербезпекиMathematical modeling of thermal processing of meat productsArticle