Математична модель прогнозування вмісту аскорбінової кислоти в заморожених ягодах - Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна; Мисюра, Тарас Григорович; Сімахіна, Галина Олександрівна (My University, 2019)
У нинішніх умовах вдосконалення технології заморожування має розвиватись шляхом оптимального поєднання штучного холоду та інших чинників, наприклад, попереднього оброблення плодів та ягід перед заморожуванням розчинами різних кріопротекторів – сполук, які запобігають кріоушкодженням тканин і клітин біооб'єктів. Десятки різних сполук органічної та мінеральної природи можуть виступати в якості кріопротекторів, тому вибір серед них найбільш ефективних, що ґрунтується на використанні методів математичного моделювання, є актуальним і досі мало дослідженим напрямом. На вирішення цього питання спрямовано мету даної роботи, в якій на основі здійсненого трифакторного експерименту визначено оптимальні значення концентрації компонентів комбінованого кріопротектора (суміші глюкози та лимонної кислоти) та тривалості оброблення ним об'єктів заморожування. На основі отриманих даних з'ясовано, що, наприклад, у ягодах чорної смородини максимальне збереження аскорбінової кислоти досягається при концентрації розчину лимонної кислоти 1% та розчину глюкози 15% у складі комбінованого кріопротектора та тривалості оброблення ягід протягом 35 хв. Отримане рівняння регресії є адекватним проведеному експериментові, що підтверджується порівнянням дисперсій.
Keywords: кафедра технології оздоровчих продуктів; ягоди; аскорбінова кислота; заморожування; кріопротектори; планування експерименту; математична модель; berries; ascorbic acid; freezing; cryoprotectors; experiment planning; mathematical model; кафедра процесів і апаратів харчових виробництв