Ідентифікація параметрів пружності соціально-економічних систем - Бурлуцька, Світлана Владиславівна (My University, 2015)
Неспроможність швидкого подолання Україною наслідків рецесії обумовлює необхідність системного дослідження механізму реакції вітчизняної соціально-економічної системи на кризові явища. Актуальною в цьому аспекті є концепція пружності. Соціально-економічна пружність повинна досліджуватися у двох аспектах: як безпосередня реакція економіки на шок та як вплив пружності на подальший розвиток соціально-економічної системи. Результати проведеного аналізу вказують на можливість використання «моделі провалів» М. Фрідмана та рекурсивної методики визначення потенційного випуску для ідентифікації параметрів складових пружності (опірності та відновлюваності) у короткостроковому періоді. За умов надзвичайно високого рівня зносу основних фондів та недостатнього обсягу капітальних інвестицій у довгостроковому періоді доцільним (для підвищення точності розрахунків параметрів пружності) є використання ентропійних методів. The failure of an early overcoming of the recession consequences necessitates a systematic study of the reaction mechanism national socio-economic system in crisis. Timely issue in this aspect is the resilience concept. Socio-economic resilience should be studied by two aspects: as a direct response of the economy to the shock, and as the influence of resilience on the further socio-economic system development. The analysis results indicate the use of "plucking model" of Friedman and a recursive methods for determining the feasible output for identifying the parameters of the components of the resilience (resistance and recoverability) in the short-run term. The extremely high level of fixed assets depreciation and inadequate capital investment in the longrun term it is advisable (to improve the calculations accuracy of the resilience parameters) to use an entropy methods.
Keywords: рецесія; пружність; соціально-економічна система; шок; модель провалів; відновлюваність; recession; опірність; resilience; socio-economic system; the “plucking model”; shock; resistance; кафедра економіки праці та менеджменту