Береза-Кіндзерська, Людмила ВасилівнаБажай-Жежерун, Світлана Андріївна2024-06-242024-06-242023Береза-Кіндзерська, Л. Природні харчові сорбенти – захист від шкідливих факторів навколишнього середовища / Л. Береза-Кіндзерська, С. Бажай-Жежерун // Оздоровчі харчові продукти та дієтичні добавки: технології, якість та безпека : матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, 16 листопада 2023 р., м. Київ. – Київ : НУХТ, 2023. – С. 62–64.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/43596Альгінати – це солі альгінової кислоти, які є сорбентами холестерину та жирних кислот, тим самим усуваючи основні можливі причини розвитку атеросклерозу. Завдяки наявності вільних кислотних груп, альгінова кислота та альгінати здатні утворювати солі з іонами важких металів, токсичними елементами, радіонуклідами, забезпечуючи протирадіаційний ефект. Також вони входять до складу препаратів для лікування виразкових захворювань шлунково-кишкового тракту, оскільки здатні зупиняти кровотечі, мають антацидні властивості, стимулюють загоєння виразкових ураженьAlginates are salts of alginic acid, which are cholesterol and fatty acid sorbents, thereby eliminating the main possible causes of atherosclerosis. Due to the presence of free acid groups, alginic acid and alginates are able to form salts with heavy metal ions, toxic elements, radionuclides, providing an anti-radiation effect. They are also part of drugs for the treatment of ulcerative diseases of the gastrointestinal tract, as they are able to stop bleeding, have antacid properties, and stimulate the healing of ulcerative lesionsukхарчові сорбентиальгінова кислотасолі альгінової кислотисорбційні властивостіfood sorbentsalginic acidsalts of alginic acidsorption propertiesкафедра технології оздоровчих продуктівПриродні харчові сорбенти – захист від шкідливих факторів навколишнього середовищаThesishttps://orcid.org/0000-0002-5382-4842