Kuzmenko, RostislavKravchenko, AnatoliyVozniuk, SvitlanaKuzmin, Oleg2025-01-242023Control measures for pests, species identification, prevention of infestation, preventive measures, and pest management strategies in restaurants / R. Kuzmenko, A. Kravchenko, S. Vozniuk, O. Kuzmin // Prospects for sustainable development and ensuring the security of economic systems in the new geostrategic realities : scientific monograph. – Košice : Vysoká škola bezpečnostného manažérstva v Košiciach, 2023. – Pp. 151–162.ISBN 978-80-8185-069-1https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/46632У статті розглядаються методи, які можна використовувати для попередження, виявлення та знищення шкідників у закладах ресторанного господарства. Особливу увагу приділено шкідникам-комахам. Це є важливим питанням для забезпечення безпеки харчових продуктів і захисту здоров’я споживачівThis article discusses methods that can be used to prevent, detect and destroy pests in restaurants. Special attention is paid to insect pests. This is an important issue for ensuring the safety of food products and protecting the health of consumersenкафедра технології ресторанної і аюрведичної продукціїHACCPшкідникидератизаціядезінсекціякомахиконтрольпрофілактикаpestsderatizationdisinsectioninsectscontrolpreventionControl measures for pests, species identification, prevention of infestation, preventive measures, and pest management strategies in restaurantsBook chapterhttps://doi.org/10.5281/zenodo.10436635https://orcid.org/0000-0001-9321-6684https://orcid.org/0009-0003- 6989-0910https://orcid.org/0009-0001- 7236-1388https://orcid.org/0009-0005- 4179-5983