Наукові основи технологій харчової продукції лікувально-профілактичного призначення, одержаної шляхом акумуляції функціональних інгредієнтів - Пивоваров, Євген Павлович; Неклеса, О. П.; Степанькова, Галина В.; Коротаєва, Є. О.; Тютюкова, Д. О.; Діхтярь, А. М.; Мряченко, Н. В. (My University, 2017)
У статті наведено результати впровадження інноваційних технологій харчової продукції лікувально-профілактичного призначення щоденного вжитку, в основу яких покладено форми та методи внесення функціональних інгредієнтів для регулювання за хімічним складом раціонів харчування. Нові технології розроблено із застосуванням сучасних способів капсулювання, структурування методом іонотропного гелеутворення, регулювання хімічного складу з метою мінімізації калорійності під час складання раціонів, максимізації корисності їжі за умови дотримання балансу енерговитрат організму й оптимізації технологічного процесу тощо. The article presents the results of the introduction of innovative technologies of food products of medical and preventive appointment of daily use, based on the forms and methods of introducing functional ingredients for regulating the chemical composition of dietary rations. New technologies are developed with the use of modern methods of encapsulation, structuring by ionotropic gel formation, regulation of chemical composition with the aim of minimizing caloric content during ration preparation, maximizing the usefulness of food, provided that the balance of energy consumption of an organism is met and optimization of the technological process, etc.
Keywords: хліб; шрот зародків вівса; жмих зародків кукурудзи; продукція із заварного тіста; олія соняшникова високоолеїнового типу; коагуляція білків молока; сир кисломолочний; bread; oat germ oil-cake; corn germ oil-cake; choux pastry products; high oleic sunflower oil; coagulation of milk proteins; acid fermented cottage cheese