Нелініиний рекурентний аналіз часових рядів процесу затирання солоду як складної системи з переміжністю - Кишенько, Василь Дмитрович; Чернецький, Микола Володимирович (My University, 2015)
Наведені результати досліджень процесу затирання солоду на пивзаводах як складної динамічної системи з позицій нелінійної динаміки. Аналізувались часові ряди технологічних параметрів даного об’єкта керування на основі фундаментальної властивості дисипативних динамічних систем — рекурентності. Отримані рекурентні діаграми та проведений кількісний аналіз оцінок мір нелінійних систем дозволили виявити особливості процесів затирання солоду (стохастичність, хаотичність, змінювання рівня шумів, наявність трендів), що забезпечує реалізацію ефективних ресурсоощадних систем синергетичного керування заторним апаратом. These results mashing process the malt to breweries as a complex dynamic system from the standpoint of nonlinear dynamics. Analyzed time series of technological parameters of control object based on the fundamental properties of dissipative dynamic systems recurrence. It was built recurrence diagram where the class of structures: topology that meets the large-scale structure and texture corresponding to small-scale structures. Quantitative assessment of the behavior of control object as a complex nonlinear system in the form of measures, recurrence, determinism, entropy. Obtained recurrent diagrams and the quantitative analysis of nonlinear systems assessments of measures revealed features mashing process the malt (stochasticity, randomness, changing noise, presence trends) that ensures the implementation of effective resource saving management systems synergistic mash unit
Keywords: синергетичне керування; затирання; рекурентні діаграми; реконструкція фазового простору; часовий ряд; synergistic control; smoothing; recurrent diagrams; reconstruction phase space; time series; кафедра автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюка