Олянська, Світлана ПантелеймонівнаЦирульнікова, Віта Валентинівна2015-04-062015-04-062014Олянська, С. П. Підвищення якості цукру – стратегічне завдання галузі / С. П. Олянська, В. В. Цирульнікова // Цукор України. - 2014. - № 11. - С. 10-15.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/20114Запропоновано спосіб очищення клеровок жовтого цукру, що дозволяє видалити частину нецукрів на поверхні карбонату кальцію шляхом дефе-кокарбонізації, а іншу частину – з використанням додаткових сорбентів: фільтроперліту і целюлози. Застосування фільтроперліту сприяє зняттю пересичення карбонату кальцію, який утворюється на ІІ карбонізації з коефіцієнтом пересичення 1,7, внаслідок кристалізації СаСО3 на розвинутій поверхні часточок фільтроперліту, приводить до збільшення ступеня осадження барвних речовин та солей кальцію, дозволяє отримати “прозорий іскристий” розчин. При використанні целюлози марки Diacel 150-1 повнота коагуляції і осадження ВМС збільшується на 53,8%, ефект знебарвлення – на 52,6%, чистота – на 1,5 од. We heve developed the method of cleaning of remelt syrup from yellow sugar that allows to remove part of non-sugars on the surface of carbonate calcium by defecocarbonatation, and other part – by utilization of additional sorbents: filtroperlit and cellulose. The use of filtroperlit promotes removal of satiety of carbonate calcium, which is formed on the second carbonization with the coeffcient of satiety 1,7, in consequence of crystallization of particles CaCO3 on the developed surface of particles of filtroperlit. Addition of filtroperlit on unfiltered juice permits to increase degree of presipitation of colouring matters and salts of calcium, allows to get “transparent sparkling” solution. Use of cellulose of brand Diacel 150-1 permit to increase degree of precipitation of high-molecular compounds on 53,8%, colour – on 52,6%. Thin juice had purity on 1,5 units higher.otherдефекокарбонізаціяфільтроперлітжовтий цукорклеровкаdefecocarbonatationfiltroperlityellow sugarremelt syrupкафедра готельно-ресторанної справикафедра технології цукру і підготовки водиПідвищення якості цукру – стратегічне завдання галузіArticle