Модель кінетики тепломасопереносу в процесі НВЧ-обробки харчової сировини - Бабанов, Ігор Геннадійович; Потапов, Вадим Олексійович; Прасол, Світлана Володимирівна; Шевченко, Андрій Олександрович (My University, 2017)
Процеси мікрохвильової (НВЧ) обробки харчової сировини достатньо складні для теоретичного моделювання, оскільки, з точки зору термодинаміки не - оборотних процесів, це ряд пов’язаних явищ переносу маси, енергії, імпульсу в умовах неоднорідності та не лінійності гетерогенного середовища. Відсутність системного підходу при отриманні моделей часто призводить до грубих помилок і, як наслідок, поганої адекватності з експериментом. Зазвичай, роблять припущення, що основний масоперенос здійснюється не концентраційною дифузією вологи, а впливом термодифузії, і фільтраційним перенесенням можна знехтувати. У статті запропоновано кінетичну модель тепломасообмінних процесів при впливі НВЧ-поля на харчову сировину, яка враховує фільтраційний масопереніс під дією градієнта тиску, що виникає в обсязі тіла. The processes of microwave processing of food raw materials are quite complex for theoretical modeling, since, in terms of the thermodynamics of irreversible processes, this is a series of associated phenomena of mass transfer, energy, momentum under heterogeneity and nonlinearity of a hete- rogeneous medium. The lack of systematic approaches in obtaining the models often leads to gross errors and, as a consequence, to inaccurate experimental data. Usually it is assumed that the main mass transfer is carried out not by the concentration of moisture diffusion, but by the influence of thermal diffusion, and the filtration transfer can be neglected.
Keywords: кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв; тепломасообмін; модель; рівняння; НВЧ; волога; тиск; температура; heat transfer; model; equation; microwave; moisture; pressure; temperature