Впровадження належної виробничої практики у косетичній галузі України - Мельник, Оксана Петрівна; Радзієвська, Ірина Гіронтіївна (My University, 2021)
Українська косметична галузь не має сучасного нормативно-технічного забезпечення, що провокує відсутність належного контролю та застій розвитку виробництва. Непрозорість правил торгівлі у цій галузі сприяють хаотичному поширенню будь-яких брендів та фальсифікованої продукції. Це, зокрема, зумовлено і застарілими нормами та вимогами чинного законодавства. Тому, нагальною потребою сьогодення є введення в дію Технічного регламенту, що спрямований на підвищення безпечності косметичної продукції в Україні та гармонізацію технічного регулювання косметичної продукції з європейським законодавством, усунення юридичних, адміністративних і технічних бар’єрів у торгівлі з країнами Європейського Союзу. Технічний регламент вимагає, щоб усі косметичні продукти, що розміщуються на українському ринку, відповідали правилам належної виробничої практики, встановленим у стандарті ДСТУ ISO 22716:2015 «Косметика. Належна виробнича практика (GMP). Настанови з належної виробничої практики». В роботі проаналізовано основні положення міжнародного стандарту ДСТУ ISO 22716:2015 «Косметика. Належна виробнича практика (GMP). Настанови з належної виробничої практики» та показано переваги впровадження належної виробничої практики для виробників і споживачів косметичної продукції. Описано процес підтвердження відповідності стандарту GMP, що займає у виробника близько двох років, коли все підприємство надає внутрішні документи, що включають інформацію про сировину, обладнання, угоди купівлі-продажу, а співробітники складають іспити на професійну придатність.

The Ukrainian cosmetic industry does not have modern regulatory and technical support, which provokes a lack of proper control and stagnation of production development. The non-transparency of trade rules in this field contribute to the chaotic spread of any brands and counterfeit products. This, in particular, is caused by outdated norms and requirements of current legislation. Therefore, the urgent need of today is the implementation of the Technical Regulation aimed at increasing the safety of cosmetic products in Ukraine and harmonizing the technical regulation of cosmetic products with European legislation, removing legal, administrative and technical barriers to trade with the countries of the European Union. The technical regulation requires that all cosmetic products placed on the Ukrainian market comply with the rules of good manufacturing practice established in the DSTU standard ISO 22716:2015 "Cosmetics. Good Manufacturing Practice (GMP). Guidelines on Good Manufacturing Practice". The paper analyzes the main provisions of the international standard DSTU ISO 22716:2015 "Cosmetics. Good Manufacturing Practice (GMP). Good Manufacturing Practices Guidelines" and shows the benefits of implementing good manufacturing practices for manufacturers and consumers of cosmetic products. The process of confirming compliance with the GMP standard is described, which takes the manufacturer about two years, when the entire enterprise provides internal documents, including information about raw materials, equipment, sales agreements, and employees pass professional fitness exams.
Keywords: кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів; кафедра експертизи харчових продуктів; косметичний продукт; безпечність; належна виробнича практика; стандарт; cosmetic product; safety; good manufacturing practice; standard