Біологічне активування зерна тритикале - Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Береза-Кіндзерська, Людмила Василівна (My University, 2020)
Нами визначено основні органолептичні та фізико-хімічні властивості зерна тритикале сортів вітчизняної селекції: Алкід, Поліський 7 та Мольфар. Встановлено, що усі зразки зерна мають високі значення об’ємної маси, що свідчить про якість та добротність сировини, згідно норм зерно належить до І класу якості. Вміст сирої клейковини у зерні тритикале складає 23 – 25 %, залежно від сортових особливостей. Досліджено, що значення енергії проростання та здатності проростання для зерна тритикале зазначених сортів, перевищують 95 %. Життєздатність зародка, потенційна спроможність зерна до пророщування є нормальною, оскільки їх значення не нижче 90 %. Найвищу здатність має зерно тритикале сорту Мольфар (100 %). Відмічено, що у процесі біологічного активування, частка білків зерна тритикале, яка піддається гідролізу складає 14-15 %, вуглеводів – 16-17 % від їх загального вмісту; кількість клітковини зростає на 4-5 % що пояснюється утворенням проростка. We have determined the main organoleptic and physico-chemical properties of triticale grains of domestic breeding varieties: Alkyd, Polissky 7 and Molfar. It is established that all grain samples have high values of bulk masses, which indicates the quality and quality factor of raw materials, according to the norms it can be carried to the first class quality. The crude gluten content is 23 - 25%, depending on varietal features. It was investigated that the values of germination energy and germination capacity for the triticale grains of the studied varieties exceed 95%. The viability of the embryo, the potential ability of the grain to germinate is normal, since their values are not lower than 90%. The water sensitivity of the triticale grains of the Polissia, Alcide and Molfar varieties for the germination time of 24, 48 and 72 h is 72, 90 and 97 pieces, respectively. It is established that in the course of biological activation, the share of proteins of grain of triticale which is exposed to hydrolysis makes 14-15%, carbohydrates - 16-17% of their general contents; the amount of cellulose grows for 4-5% that is explained by formation of a sprout.
Keywords: кафедра технології оздоровчих продуктів; біологічне активування; зерно; тритикале; харчова цінність; вітаміни; biological activation; grain; triticale; nutritional value; vitamins