Планування зміни типу економічного розвитку підприємств молочної промисловості з урахуванням впливу конкурентного середовища - Кулинич, Юрій Михайлович (My University, 2013)
В статті обґрунтована необхідність переходу підприємств молочної промисловості на інтенсивний тип економічного розвитку. Запропонована математична модель переходу на інтенсивний тип розвитку. Модель побудована виходячи з відомої методики. Автором запропоновано два варіанти формування інтенсивного типу розвитку у плановому періоді. Згідно першого варіанту передбачається збільшення витрат підприємства у плановому періоді, згідно з другим варіантом передбачено зниження витрат планового періоду порівняно з базовим. Автор розглядає та аналізує сутність інноваційної стратегії молочних підприємств, пропонує модель формування такої стратегії на підприємстві. У статті також розглянуті основні проблеми, які стримують інвестиційну діяльність у країні. Автор акцентує увагу на таких із них: непослідовна інвестиційна політика держави в харчовій сфері, нерозвинена інноваційна інфраструктура, монополізм переробників на ринках молочної продукції, низький рівень дохідності молочних підприємств. У висновках запропоновані заходи по формуванню інноваційної привабливості молочної галузі. The article substantiates the need to move the dairy industry to the intensive type of economic development. The mathematical model of the transition to an intensive type of development is proposed. The model is constructed based on the known methods. The author proposed two options for the formation of an intense type of development in the plan period. According to the first option of provides an increase in costs of the enterprise in the planning period, the second embodiment provides cost reduction in plan period compared to the baseline . The author examines and analyzes the essence of the innovation strategy of dairy businesses, offers a model of the formation of such a strategy in the enterprise. The article also describes the main problems hindering investment activities in the country. The author focuses on these ones: inconsistent investment policy of the state in the field of food , poor innovation infrastructure, monopoly markets processors of dairy products , a low level of profitability of dairy enterprises. In conclusion, the author offers steps to create innovative attractiveness dairy industry.
Keywords: витрати; інвестиційна стратегія; інтенсивний розвиток; інвестиційна політика; доходи; expenses; investment strategy; intensive development; investment policies; revenues; кафедра фінансів