Скринінговий метод визначення мікотоксинів в харчових продуктах - Блінова, Галина Вікторівна; Шеманська, Євгенія Іванівна (My University, 2023)
Для швидкої оцінки вмісту мікотоксинів у сировині та харчових продуктах виникла потреба у застосуванні відносно недорогого скринінгового методу, а саме методу імуноферментного аналізу (ІФА). Він базується на реакції взаємодії антигену (сполуки, яку необхідно виявити) з антитілом (білковою молекулою, яка синтезується клітинами імунної системи у відповідь на введення специфічного антигену). Зв‘язування антитіл з антигеном відбувається внаслідок того, що активний центр молекули антитіла за своєю конформацією комплементарний детермінантним групам антигену.

In order to quickly assess the content of mycotoxins in raw materials and food products, there was a need to use a relatively inexpensive screening method, namely the enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method. It is based on the reaction of the interaction of an antigen (a compound to be detected) with an antibody (a protein molecule that is synthesized by cells of the immune system in response to the introduction of a specific antigen). Binding of antibodies to the antigen occurs due to the fact that the active center of the antibody molecule is complementary to the determinant groups of the antigen in its conformation.
Keywords: скинінговий метод; мітотоксини; імуноферментний аналіз; кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів; skinning method; mitotoxins; enzyme immunoassay