Студентські наукові товариства та гуртки у гуманітарних вишах України у другій половині XIX - на початку XX ст. - Левицька, Надія Миколаївна (My University, 2015)
На основі аналізу архівних матеріалів та літературних джерел аналізуються передумови створення та методи, які застосовувались урядом для керівництва діяльністю студентськими науковими товариствами та гуртками. Наголошується на важливості наукових товариств як необхідної складової студентського життя у гуманітарних вищих навчальних закладах України другої половини ХІХ – початку ХХ ст. Висвітлюються основні напрями роботи наукових товариств, які активно діяли на теренах України. Здійснено аналіз наукової діяльності товариств і гуртків, окреслено їхній внесок у популяризацію гуманітарної науки серед широких верств населення. Based on the analysis of archival material and literature analyzes the prerequisites for development and methods used by the government to guide the activities of student societies and scientific circles. Stresses the importance of Learned Societies as a necessary component of student life in the humanities universities in Ukraine the second half of XIX - early XX century. Highlights the main directions of the scientific societies that were active in Ukraine. The analysis of scientific societies and clubs, outlines their contribution to the popularization of the humanities among the general population.
Keywords: кафедра гуманітарних дисциплін; наукові товариства; гуртки; студенти; університет; інститут; institute; scientific societies; clubs; students; university