Спосіб виробництва ферментованого напою (Патент на винахід №124110) - Грек, Олена Вікторівна; Михалевич, Артур Петрович; Тимчук, Алла Вікторівна; Онопрійчук, Олена Олександрівна (My University, 2021)
Винахід стосується способу виробництва ферментованого напою, що включає пастеризацію молочної основи, охолодження до температури заквашування, внесення закваски, сквашування, охолодження, розлив, причому як молочну основу використовують маслянку, яку пастеризують при температурі 56-90 °C протягом 5-10 хв, додатково перед сквашуванням вносять наповнювач у кількості 8-10 %, для отримання якого митий та подрібнений до гомогенної консистенції буряк пастеризують за температури 68-70 °C протягом 4-5 хв, перемішують з охолодженою до температури заквашування маслянкою з наступним отриманням молочно-овочевої суміші, в яку вносять закваску для йогурту з наступним складом мікрофлори: Streptococcus salivarius subsp. thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactococcus lactis subsp. diacetylactis, Lactococcus lactis subsp. cremoris., після чого направляють на сквашування.
Keywords: ферментований напій; маслянка; буряк; молочно-овочева суміш; кафедра технології молока і молочних продуктів; buttermilk; beet; milk-vegetable base; fermented drink