Режими метанової ферментації курячого посліду - Салюк, Анатолій Іванович; Котинський, Андрій Валерійович; Жадан, Сергій Олександрович; Шаповалов, Євгеній Борисович (My University, 2017)
У статті наведено результати моделювання виробництва метану з курячого посліду у безперервному режимі. Проведено експериментальні дослідження з періодичної метанової ферментації при різній вологості субстрату у мезофільних і термофільних умовах. На основі отриманих результатів визначено кінетичні параметри реакції ацетокластичного метаногенезу, які використано для моделювання виробництва метану в безперервному режимі. Встановлено значення технологічних параметрів, що відповідають різним режимам роботи біогазової установки у мезофільних і термофільних умовах. Максимальний вихід метану з одиниці об’єму апарата у мезофільному режимі спостерігається при вологості субстрату 88% і часі обороту реактора 14,75 доби, а в термофільному — при вологості субстра- ту 92% і часі обороту реактора 4,88 доби. The article presents the results of simulation of methane production from poultry manure in a continuous mode. Experimental research on the periodic methane fermentation at different moisture content values of the substrate in the mesophilic and thermophilic conditions has been conducted. Basing on the obtained results, kinetic parameters of aceto- clastic methanogenesis reaction have been determined and used for simulation of methane production in a continuous mode. Technological parameters corresponding to different modes of biogas plant operation in the mesophilic and ther- mophilic conditions have been established. The maximum yield of methane from the unit of volume of the apparatus in the mesophilic mode is observed with a substrate moisture content of 88% and a hydravlic retention time of 14.75 days, and in thermophilic mode — at a substrate moisture content of 92% and a hydravlic retention time of 4.88 days.
Keywords: mode; курячий послід; біогаз; метанова ферментація; моделювання; режим; chicken manure; biogas; anaerobic digestion; modelling; кафедра харчової хімії; кафедра екології та екоменеджменту