Підвищення енергоефективності підприємств харчової промисловості з використанням засобів бенчмаркінгу - Онищенко, Ярослав Дмитрович (My University, 2023)
Дисертаційна робота присвячена, розробці методів спрямованих на вирішення актуальної проблеми, підвищення рівня енергоефективності виробничих об’єктів, які спеціалізуються на виготовленні продуктів харчування та напоїв. Шляхом розробки методів та засобів, спрямованих на виявлення найбільш ефективної роботи виробничого об’єкта, з подальшим його детальним аналізом та порівнянням, з метою виявлення та запровадження найбільш ефективних практик на аналогічних підприємствах. Проведено детальний аналіз харчової промисловості України в цілому, за результатами якого, було сформовано перелік з семи підгалузей. В процесі роботи було виділено індивідуальні особливості енергоспоживання (розподілу електричної енергії) кожної підгалузі з наведених і загальні моменти, що дозволило перенести отримані результати для однієї галузі на інші підгалузі харчової промисловості. Управління процесом, забезпечення підприємства енергетичними ресурсами залежить, від особливостей виробничого процесу, тобто впливу виробничих факторів на склад і технологію виробництва, виробничого циклу, специфіки не завершеного виробництва, а також складу і стану виробничих запасів. Най поширенішим, масовим виробництвом у харчовій промисловості є хлібопечення. Замість випікання хліба та булочок у домашніх умовах, домінує промислове випікання. Це призвело до швидкого зростання та диверсифікації хлібопекарського виробництва. Існує широкий спектр хлібопекарень, від великих хлібозаводів, у містах і районних центрах, до невеликих пекарень і міні-пекарень в інших населених пунктах. Цей факт дає можливість вважати хлібопекарську галузь, однією з провідних галузей з досить енергоємними виробничими процесами, які потребують оптимізації. У досліджені був розроблений та обґрунтований комплексний підхід до послідовного оцінювання системи енергетичного менеджменту підприємств та алгоритм його реалізації з використанням критеріїв статистичної керованості. Розглянута можливість створення профілю підгалузі харчової промисловості за допомогою засобів бенчмаркінгу, який включатиме в себе основні доступні характеристики показників роботи підприємства. За результатами роботи, запропоновано процедуру комплексного оцінювання рівня енергоефективності об’єктів харчової промисловості на прикладі хлібопекарських виробничих об’єктів, яка базується на концепції бенчмаркінгу та передбачає визначення кількості та якості рівня енергоефективності об’єктів харчової промисловості. У даній роботі представлені розробки, які лягли в основу удосконалення нормативно-правової бази для планування вдосконалень у системі виробництва харчових продуктів, а також наведені розрахунки для визначення потенціалу практичного застосування розробленої моделі та засобів реалізації управління ефективністю виробничої системи в українській харчовій промисловості. The introduction substantiates the relevance of the dissertation topic, formulates the goal, scientific task, object, subject and research methods, defines the scientific novelty and practical value of the obtained results, provides data on approval and publications, outlines the personal contribution of the recipient. The dissertation is devoted to the development of methods aimed at solving the urgent problem of increasing the level of energy efficiency of production facilities that specialize in the manufacture of food and beverages. By developing methods and tools aimed at identifying the most effective operation of a production facility followed by its detailed analysis and comparison, with the aim of identifying and introducing the most effective practices at similar enterprises. A detailed analysis of the food industry of Ukraine as a whole was conducted, based on the results of which a list of seven sub-sectors was formed. In the process of work, the individual features of energy consumption (distribution of electrical energy) of each sub-sector from the above and general points were highlighted, which made it possible to transfer the results obtained for one sector to other sub-sectors of the food industry. Management of the process of providing the enterprise with energy resources depends on the peculiarities of the production process, that is, the influence of production factors on the composition and technology of production, the production cycle, the specifics of work in progress, as well as the composition and state of production stocks. The most common mass production in the food industry is bread baking. Instead of baking bread and buns at home, industrial baking dominates. This led to rapid growth and diversification of the bakery industry. There is a wide range of bakeries, from large bakeries in cities and regional centers to small bakeries and mini-bakeries in other settlements. This fact gives recognition to the bakery industry as one of the leading industries with rather energy-intensive production processes that require optimization. In the study, a complex approach to the consistent evaluation of the energy management system of enterprises and an algorithm for its implementation using statistical controllability criteria were developed and substantiated. The possibility of creating a profile of the sub-sector of the food industry using benchmarking tools, which will include the main available characteristics of the company's performance indicators, is considered. Based on the results of the work, a procedure for comprehensive assessment of the energy efficiency level of food industry facilities based on the example of bakery production facilities is proposed, which is based on the concept of benchmarking and involves determining the quantity and quality of the energy efficiency level of food industry facilities. This work presents the developments that formed the basis of the improvement of the regulatory framework for planning improvements in the food production system, as well as the calculations for determining the potential of practical application of the developed model and means of implementing the management of the efficiency of the production system in the Ukrainian food industry.
Keywords: паливно-енергетичні ресурси; споживання електричної та теплової енергії; бенчмаркінг; метод групового урахування; еталон енергоефективності; енергетичний менеджмент; мережі електропостачання; оптимізація виробничих процесів; еnergy efficiency; consumption of electrical and thermal energy; benchmarking; group accounting method; energy efficiency benchmark; energy management; power supply networks; optimization of production processes; technological equipment and devices