Dubovkina, IrynaKolesnyk, VictoriiaPolupan, ValentynMelnyk, OksanaKiiko, Victoriia2024-11-052024-11-052020Influence of plant raw materials on the alcohol infusions quality / I. Dubovkina, V. Kolesnyk, V. Polupan, O. Melnyk, V. Kiiko // Ukrainian Journal of Food Science. – 2020. – Vol. 8, Issue 2. – P. 207–218.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/45368The aim of the work is to study the influence of plant raw materials on the alcohol infusions quality. For the preparation of plant raw materials, samples were taken and crushed: Echinacea purpurea root, Rhodiola rosea root, Zingiber officinale root, dried kelp Laminaria. Study of sensory quality indicators of alcohol infusions from plant raw materials was carried out on a five-point scale, taking into account the weights; physico-chemical parameters is determined in relation to the volume fraction of alcohol, mass fraction of essential oil and the concentration of the general extract in the test solution. Consumer properties of alcohol beverages are formed at all stages of their production, so before adding alcohol to the finished drink was considered appropriate to investigate the quality of the obtained semi-finished products. Organoleptic characteristics of alcohol infusions from plant raw materials have a harmonious pleasant taste and aroma, transparent, attractive color, no sediment. The strength of the samples is in the range from 43.0 to 55.0% and is explained by the different concentration of alcohol in the water- alcohol mixture during the extraction of plant components. Fluctuations in the content of essential oil and extractives are due to the peculiarities of the chemical composition of vegetable raw materials. The presence of biologically active substances, a number of vitamins and mineral compounds in the experimental samples of infusions allows them to be used in multi-component alcohol beverages, characterized by reduced toxic effect. Alcohol infusions for further production of multicomponent alcohol beverages were obtained. The conducted researches for organoleptic and physico-chemical indicators give the bases to create a drink with the forecasted high indicators of quality.Мета роботи – вивчити вплив рослинної сировини на якість спиртових настоянок. Для приготування рослинної сировини відбирали та подрібнювали: корінь ехінацеї пурпурової, корінь родіоли рожевої, корінь трави лікарської, ламінарії сухої. Дослідження сенсорних показників якості спиртових настоянок з рослинної сировини проводили за п’ятибальною шкалою з урахуванням ваг; фізико-хімічні показники визначають по відношенню до об'ємної частки спирту, масової частки ефірної олії та концентрації загального екстракту в досліджуваному розчині. Споживчі властивості алкогольних напоїв формуються на всіх стадіях їх виробництва, тому перед додаванням спирту в готовий напій вважалося за доцільне дослідити якість отриманих напівфабрикатів. За органолептичними показниками спиртові настоянки з рослинної сировини мають гармонійний приємний смак і аромат, прозорий, привабливого кольору, без осаду. Міцність зразків знаходиться в межах від 43,0 до 55,0% і пояснюється різною концентрацією спирту у водно-спиртовій суміші під час екстракції рослинних компонентів. Коливання вмісту ефірної олії та екстрактивних речовин зумовлені особливостями хімічного складу рослинної сировини. Наявність у дослідних зразках настоїв біологічно активних речовин, ряду вітамінів і мінеральних сполук дозволяє використовувати їх у багатокомпонентних алкогольних напоях, що характеризуються зниженою токсичною дією. Отримано спиртові настоянки для подальшого виробництва багатокомпонентних алкогольних напоїв. Проведені дослідження органолептичних і фізико-хімічних показників дають підстави для створення напою з прогнозовано високими показниками якості.enкафедра експертизи харчових продуктівvegetable rawmaterials infusionalcohol beverageнастійалкогольний напійрослинна сировинаInfluence of plant raw materials on the alcohol infusions qualityArticlehttps://orcid.org/0000-0002-9177-8904https://orcid.org/0000-0002-1078-5863