Мельник, Оксана ПетрівнаМанк, Валерій Веніамінович2013-09-172013-09-172010Мельник, О. П. Термодинаміка переходу спіраль – клубок у водних розчинах біополімерів / О. П. Мельник, В. В. Манк // Міжнародна наукова конференція «Химическая термодинамика. Фазовые равновесия и термодинамические характеристики компонентов». – 2010. – Донецьк. – С. 56-58.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/9704Проведено дослідження механізму золь-гель переходу дисперсних систем методами реології, рентгенофазового аналізу, ЯМР- та ІЧ-спектроскопії. Встановлено, що у певному діапазоні температур спостерігається зміна характеру міжмолекулярних взаємодій у макромолекулі крохмалю, що викликана золь-гель переходом. A study of the sol-gel transition mechanism of dispersed systems by rheology, X-ray analysis, NMR and IR spectroscopy. Found that in a certain range of temperatures observed change in the nature of intermolecular interactions in the macromolecule starch, which is caused by the sol-gel transition.uk-UKмакромолекула крохмалюзоль-гель перехідвільна енергіяводневі зв'язкиmacromolecule starchsol-gel transitionfree energyhydrogen bondsкафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобівкафедра експертизи харчових продуктівТермодинаміка переходу спіраль – клубок у водних розчинах біополімерів