Сосиски консервовані, з підвищеним вмістом гемового заліза - Пасічний, Василь Миколайович; Хорунжа, Тетяна Олегівна; Логвиненко, Наталія Петрівна (My University, 2017)
Розроблено рецептури сосисок на основі м’яса курчат бройлерів з використанням сухої молочної сироватки, колаген вмісного препарату на основі шкури свиней Скан Про і мікронізована харчова целюлоза з визначеним рівнем гідратації, жирова емульсія на основі курячої шкури і колаген вмісного препарату Скан Про та харчової крові. За основу для виробництва консервів була використана технологія сосисок варених з подальшим тепловим оброблянням шляхом пастеризації і стерилізації для забезпечення подовженого терміну зберігання. Для підвищення органолептичних показників сосисок процес пастеризації і стерилізації проводили в герметично закритій тарі з використанням соусів з підвищеним вмістом гемового заліза, консервованих шляхом повторної теплової обробки. Основною частиною роботи є експерементальна частина. Проведено фізико-хімічні дослідження основних показників, за різними рецептурами і різними ступенями теплової обробки. Було змодельовано хімічний склад сосисок з врахуванням їх функціонально-технологічних показників, для визначення біологічної цінності розроблених сосисок за допомогою програми BIO1.bаs Було проведено розрахунок їх оптимального амінокислотного та хімічного складу за критеріями СКОР за рецептурами та вдосконалено рецептуру сосисок консервованих.
Keywords: сосиски; гемове залізо; білково-жирова емульсія; жири; клітковина; sausages; protein-fat emulsion; dietaryfibre; hemiron; кафедра технології м’яса і м’ясних продуктів