Сімахіна, Галина ОлександрівнаКамінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна2018-04-192018-04-192017Сімахіна, Г. О. Ефективність використання кріопротекторів при заморожуванні дикорослих і культивованих ягід / Г. О. Сімахіна, С. В. Халапсіна // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2017. - Т. 23, № 3. - С. 179-185.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/27062У статті обґрунтовано доцільність використання в технологіях заморожування рослинної сировини кріопротекторів — сполук, здатних запобігати розвиткові ушкоджень біологічних об’єктів при їх заморожуванні і подальшій дефростації. Проведено порівняльні дослідження впливу попереднього оброблення ягід різними групами органічних та мінеральних кріопротекторів на здатність рослинних матеріалів до холодових адаптацій і, як наслідок, до збереження цілісності структури мембран та клітин ягід і зменшення втрат цінних біологічно активних речовин при тривалому зберіганні та дефростації.кріопротекторизаморожуваннябіологічні ушкодженняаскорбінова кислотазберіганнякриопротекторызамораживаниебиологические поврежденияаскорбиновая кислотахранениеcryoprotectantsfreezingbiological damageascorbic acidstorageкафедра технології оздоровчих продуктівЕфективність використання кріопротекторів при заморожуванні дикорослих і культивованих ягідArticle