Ефективність використання кріопротекторів при заморожуванні дикорослих і культивованих ягід - Сімахіна, Галина Олександрівна; Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна (My University, 2017)
У статті обґрунтовано доцільність використання в технологіях заморожування рослинної сировини кріопротекторів — сполук, здатних запобігати розвиткові ушкоджень біологічних об’єктів при їх заморожуванні і подальшій дефростації. Проведено порівняльні дослідження впливу попереднього оброблення ягід різними групами органічних та мінеральних кріопротекторів на здатність рослинних матеріалів до холодових адаптацій і, як наслідок, до збереження цілісності структури мембран та клітин ягід і зменшення втрат цінних біологічно активних речовин при тривалому зберіганні та дефростації.
Keywords: кріопротектори; заморожування; біологічні ушкодження; аскорбінова кислота; cryoprotectants; freezing; biological damage; ascorbic acid; кафедра технології оздоровчих продуктів