Дослідження зміни структурних властивостей сушених продуктів рослинного походження під час оводнення - Цьомка, Юлія Олександрівна; Омельченко, Ганна Миколаївна; Шутюк, Віталій Володимирович (My University, 2014)
Якісні характеристики сушеної рослинної сировини надзвичайно важливі для виробництва нових промислових продуктів із заданими властивостями або покращання якості існуючих. Автори проводили досліди з визначення кінетики оводнення попередньо висушених картоплі, грибів, гарбузів, яблук і моркви. Дослідження кінетики регідратації проводили при трьох температурах 40, 60 і 80 °С. В усіх продуктах ступінь регідратації не досягала вмісту вологи вище 8 кг/кг, що вказує на структурні пошкодження і усадку, які спричиняють втрату регідратаційної здатності продукту під час сушіння. Qualitative characteristics of dried vegetable feedstock are all-important for manufacturing of new industrial products with desired qualities or quality improvement of already existing ones. The authors have conducted experiments on estimating the hydration kinetics of pre-dried potatoes, mushrooms, pumpkins, apples and carrots. The research of dehydration kinetics was conducted at three different temperatures: 40, 60 and 80 °С. In all the products degree of dehydration didn’t come up to the value of moisture content of 8 kg/kg. It indicates the structural failure and shrinkage, which cause the loss of rehydration capacity of the product in the process of drying.
Keywords: кінетика; регідратація; рослинна сировина; вологоутримувальна здатність; kinetics; rehydration; vegetable feedstock; moisture-retaining power; кафедра технології консервування