Бажай-Жежерун, Світлана АндріївнаПетрук, Леся МихайлівнаРахметов, Джамал Бахлулович2018-04-232018-04-232017Бажай-Жежерун, С. А. Природні харчові сорбенти зерна просяних культур / С. А. Бажай-Жежерун, Л. М. Петрук, Д. Б. Рахметов // Харчова промисловість. – 2017. - № 21. – С. 6-13.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/27085Визначено основні показники фізико-хімічних, органолептичних та технологічних властивостей зерна проса посівного, чумизи, проса пальчастого (елевсіни або дагуси), пайзи, могару.Експериментально визначено вміст харчових волокон у ядрі та оболонках зерна просяних культур. Досліджено водоутримувальну здатність харчових волокон зерна проса, чумизи, пальчастого проса, пайзи, могару. Встановлено, що харчові волокна досліджених просяних культур за водоутримувальною здатністю відносяться до групи середньоводозв’язуючих. The main phantasies of phizico-chemistry, organoleptic and technologic powers of Panicum, Setaria italica, Eleusine coracana, Setaria mochariam, Ehcinochloa colonum . Experimentally it is noted that the grain of the fibers in the core of the grain crops of the perennial crops. It has been studied that fiber content in the Panicum, Setaria italica, Eleusine coracana, Setaria mochariam, Ehcinochloa colonum is respectively 1,5 – 4,0 %. Due to the high water-retaining capacity, fibers have positive effect on digestion, they occupy a significant volume of the intestine and increase its motility.uk-UKзернопросо посівнечумизамогарприродні харчові сорбентихарчові волокнаводоутримувальна здатністьpanicumgrainSetaria italicaEleusine coracanaSetaria mochariamEhcinochloa colonumnatural food sorbentsfood fiberwater-retaining capacityкафедра технології оздоровчих продуктівПриродні харчові сорбенти зерна просяних культурArticle