Біоконверсія пересмаженої соняшникової олії в поверхнево-активні речовини Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241 - Павлюковець, Ірина Юріївна; Пирог, Тетяна Павлівна (My University, 2016)
У статті доведено можливість заміни рафінованої соняшникової олії на відпрацьовану після смаження картоплі та м’яса для синтезу поверхнево-активних речовин Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241. Встановлено, що використання соняшникової олії як джерела вуглецю для одержання посівного матеріалу дає змогу збільшити концентрацію ПАР до 3,8—4,35 г/л, що в 1,5—2,5 раза більше, ніжу разі застосування інокуляту, одержаного на мелясі. The possibility of replacing refined sunflower oil on waste oil after frying potato and meat for the synthesis of Acinetobacter calcoaceticus-lMV B-7241 surfactants was shown. It was found that the use of sunflower oil as a carbon source for obtaining inoculum allowed to increase the surfactant concentration to 3.8—4.35 g/1, which is 1.5—2.5 times higher than in the case of inoculum growth on molasses.
Keywords: Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241; відпрацьована (пересмажена) соняшникова олія; поверхнево-активні речовини; waste (fried) sunflower oil; surfactants; кафедра біотехнології і мікробіології