Регулярна насадка для тепломасообмінних апаратів (Патент на винахід № 32496) - Марценюк, Олександр Степанович; Гусейнов, Рауф Нариманович (My University, 2000)
Винахід відноситься до конструкції регулярних насадок і може використовуватися для тепломасообмінних процесів у системі газ – рідина, а також для мокрого очищення газів.Регулярна насадка для тепломасообмінних апаратів містить вертикальні листи з просічними елементами з тристороннім прорізом, відігнутими навколо вертикальної осі під прямим кутом до листа, розташованими вертикальними рядами і дотичними до сусідніх листів. Кожен просічний елемент має форму прямокутника, верхня горизонтальна сторона якого забезпечена виступаючими вниз западинами або декількома вирізами, а нижня сторона – виступаючими вниз виступами-зубцями такої ж форми, як і западини. Поверхня насадки може мати похилі рифлення, що сходяться вниз до осей вирізів (або зубців). Радіус відгину просічних елементів більший внутрішнього радіуса канавок рифлень. Лист насадки може бути згорнутий в рулон.
Keywords: регулярна насадка; просічний елемент; западина; радіус відгину; regular packing; cut element; hollow; bending radius; кафедра процесів і апаратів харчових виробництв