Чепелюк, Олена ОлександрівнаШкляр, Світлана ВікторівнаШпак, Максим Сергійович2013-07-052013-07-052008Чепелюк, О. О. Коекструзія у випіканні хліба / О. О. Чепелюк, С. В. Шкляр, М. С. Шпак // Харчова і переробна промисловість. – 2008. - № 2. - С. 20-22.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/8948Розглянемо питання прилипання тіста і тістових заготовок до технологічного обладнання. Для мінімізації негативного впливу адгезії, для забезпечення безперервності процесу формування якісних тістових заготовок запропоновано використовувати метод коекструзії, при якому зовнішні і внутрішні шари (змащувальної речовини і тіста) випресовуються одночасно крізь спільну матрицю екструдера. Результати математичного моделювання свідчать, що в якості змащувальної речовини найбільш доцільно використовувати повітря. Визначено необхідний тиск пресування. Consider the question of sticking dough and dough for production equipment. To minimize the negative impact of adhesion to ensure the continuity of the process of formation of high-quality dough is proposed to use the method of co-extrusion, in which the outer and inner layers (lubricants and test) pressed simultaneously through a common matrix extruder. Mathematical modeling results show that as the lubricant is most expedient to use air. Determine the required compaction pressure.otherтістоприлипанняадгезіяречовинакоекструзія тестоdoughstickingadhesionsubstanceco-extrusionкафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництвКоекструзія у випіканні хлібаArticle