Енергозберігаюча технологія ректифікованого етилового спирту підвищеної якості - Булій, Юрій Володимирович; Куц, Анатолій Михайлович; Форсюк, Андрій Васильович; Юрик, Іван Іванович (My University, 2021)
Пілотні випробування експериментальних ректифікаційних колон циклічної дії довели можливість зменшення питомої витрати гріючої пари до 40 % в порівнянні з типовими, дія яких відбувається у стаціонарному режимі. Незважаючи на отримані позитивні результати, відомі способи і установки циклічної дії не знайшли широкого практичного застосування. Авторами запропонована удосконалена технологія циклічної ректифікації, яка передбачає періодичний перелив рідини з тарілки на тарілку за безперервної подачі в ректифікаційну колону потоків живлення і гріючої пари. Для реалізації технології розроблена конструкція ректифікаційної колони циклічної дії.
Keywords: контактні пристрої; ректифікація; масообмін; домішки; етиловий спирт; contact devices; rectification; mass transfer; impurities; ethyl alcohol; кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства; кафедра вищої математики імені проф. Можара В. І.; кафедра теплоенергетики та холодильної техніки