Бажай-Жежерун, Світлана АндріївнаРахметов, Джамал Бахлулович2022-06-082022-06-082021Бажай-Жежерун, С. Стахіс (stachys sieboldii miq.) – перспективна сировинна рослина для збагачення біологічної та харчової цінності продуктів на зерновій основі / С. Бажай-Жежерун, Д. Рахметов // Оздоровчі харчові продукти та дієтичні добавки: технології, якість та безпека : матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, 17-18 листопада 2021 р., м. Київ. – Київ : НУХТ, 2021. – С. 58–59https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/37630Встановлено, що вуглеводний комплекс стахісу включає крохмаль, цукри, клітковину та пектинові речовини. Вміст крохмалю складає 10,43 %, клітковини та пектинових речовин, відповідно, 0,72 % та 0,26 %. Сума замінних амінокислот становить 3255 мг на 100 г продукту; незамінних 2892 мг / 100 г; тобто незамінні амінокислоти складають 47 % від загальної кількості амінокислот. Білкові речовини стахісу є цінними за вмістом незамінної амінокислоти лізину, вміст якої складає 1138 мг на 100 г продукту, тобто понад 18 % від загальної кількості амінокислот, а також глютамінової кислоти – 1192 мг на 100 г продукту. It has been established that the carbohydrate complex of stachys includes starch, sugars, fiber and pectin. The content of starch is 10.43%, fiber and pectin, respectively, 0.72% and 0.26%. The amount of substituted amino acids is 3255 mg per 100 g of product; essential 2892 mg / 100 g; that is, essential amino acids make up 47% of the total number of amino acids. Stachys are valuable in terms of the essential amino acid lysine, which contains 1138 mg per 100 g of product, ie more than 18% of the total amino acids, and glutamic acid - 1192 mg per 100 g of product.otherстахісамінокислотипектинклітковиначистець ЗібольдаStachys sieboldii Miqamino acidspectincelluloseкафедра технології оздоровчих продуктівСтахіс (stachys sieboldii miq.) – перспективна сировинна рослина для збагачення біологічної та харчової цінності продуктів на зерновій основіThesis