Комп’ютеризація економічних розрахунків в управлінні - Скопенко, Наталія Степанівна; Євсєєва, Ірина Василівна (My University, 2021)
Стаття присвячена дослідженню особливостям застосування комп’ютерних аналітичних процедур та використання інформаційних технологій при обробці економічної інформації в системі управління підприємством в сучасних умовах господарювання. В основу дослідження покладено діалектичний метод пізнання та комплексний і системний підходи. Розглянуто основні етапи розвитку автоматизації економічного аналізу: етап елементарних розрахункових винаходів (1874-1917 рр.); етап механізації процесу збору та обробки облікової інформації (1917-1945 рр.); теоретико-методичний етап (1945-1950 рр.); практичний етап (50-60-ті рр. ХХ ст.); етап початку автоматизації облікової роботи (60-70-ті рр. XX ст.); етап відокремлення аналізу ефективності діяльності з використанням комп’ютера (80-ті рр. XX ст.); етап розробки аналітичних програм (90-ті рр. XX ст.) та етап удосконалення аналітичних можливостей програмного забезпечення (кінець 90-х рр. XX ст. і до сьогоднішнього дня). Доведено, що прагнення до підвищення дієвості та ефективності систем управління підприємством зумовили необхідність застосування сучасних інформаційно-комп’ютерних технологій для проведення економічного аналізу. У сучасних умовах інформатизації суспільства вдосконалюється інформаційне забезпечення системи управління підприємством. Розглянуто основні підходи до комп’ютеризації проведення економічного аналізу: з використанням модуля комплексної програми автоматизації управління підприємством; за допомогою окремої програми автоматизації економічного аналізу; шляхом застосування комплексу розрахункових таблиць, виконаних в Microsoft Ехсеl; на основі комплексу комп’ютерних програм для проведення економічного аналізу при здійсненні контрольної діяльності. Обґрунтовано, що впровадження сучасних інформаційно-комп’ютерних технологій сприяє розширенню функціональних можливостей економічного аналізу за рахунок забезпечення системи аналізу оперативною вхідною інформацією та підвищення швидкості її обробки, поєднання процесу обробки вхідних даних з процесом прийняття управлінських рішень та дає можливість вирішувати аналітичні завдання безпосередньо на робочому місці аналітика й приймати обґрунтовані управлінські рішення на основі отриманої інформації. The article is devoted to the study of the peculiarities of using the computer analytical procedures and information technology in the processing of economic information in the enterprise management system in modern economic conditions. The research is based on the dialectical method of knowledge, comprehensive and systematic approaches. The main stages of development of automation of economic analysis: the stage of elementary calculation inventions (1874-1917); the stage of mechanization of the process of collecting and processing of accounting information (1917-1945); the theoretical and methodological stage (1945-1950); the practical stage (50-60s of the XX century); the stage of beginning of accounting work automation (60-70s of the XX century); the stage of computer-assisted performance analysis (80s of the XX century); the stage of developing analytical software (90s of the XX century) and the stage of improving analytical software capabilities (end of 90s of the XX century and up to the present day) are considered. It is proved that the desire to improve the efficiency and effectiveness of enterprise management systems has necessitated the use of modern information and computer technology for economic analysis. In modern conditions of informatization of society information support of enterprise management system is being improved. The main approaches to the computerization of economic analysis are considered: module of complex program of enterprise management automation; separate program of economic analysis automation; calculated tables in Microsoft Exсel; complex of computer programs for economic analysis in the implementation of control activities. It is proved that the implementation of modern information and computer technology helps to expand the functionality of economic analysis by providing a system of analysis of input information and increasing the speed of its processing, combining the processing of input data with the process of making management decisions. It gives an opportunity to solve analytical problems directly at the workplace and make the right decisions.
Keywords: економічний аналіз; господарська діяльність; інформаційні технології; economic analysis; управління підприємством; кафедра економіки праці та менеджменту