Коекструзійні продукти підвищеної харчової цінності - Запотоцька (Герасименко), Олена Василівна (My University, 2013)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.01 – технологія хлібопекарських продуктів, кондитерських виробів та харчових концентратів. – Національний університет харчових технологій Міністерства освіти і науки України, Київ, 2013. Дисертація присвячена актуальним проблемам харчоконцентратної промисловості – створення нових продуктів високотемпературної екструзії з фруктовими начинками, готових до споживання без кулінарного оброблення з підвищеною харчовою і біологічною цінністю. Встановлено оптимальне дозування пектинів, нативного і модифікованого крохмалю різного природного походження з метою створення стабілізаційних систем для виготовлення фруктової начинки з певними органолептичними та структурно-механічними властивостями на основі комплексного дослідження реологічних і собційних властивостей гідроколоїдів. Запропоновано спосіб підвищення харчової цінності корпусу для коекструзійних продуктів додаванням в рецептуру гороху, сочевиці, квасоля, люпину, соняшникового шроту та клітковини різного природного походження. Проведено апробацію в умовах промисловості та обґрунтовано соціально-економічну ефективність нових сухих сніданків коекструзійної технології. Новизна одержаних технічних рішень підтверджена нормативно-технічною документацією та захищена деклараційними патентами на корисну модель. Dissertation for obtaining scientific degree of candidate of technical science in specialization 05.18.01 - technology of bread baking products, pastry and food concentrates. - National University of Food Technologу of the Ministry of Education and Science, Kyiv, 2013. Dissertation is devoted to current problems of food concentration industry - creation of new products of high temperature extrusion with fruit stuffing that is consumption ready without a culinary processing and with incrased food and biological value. There was determined the optimal dozing of pectins, native and modified starch of different origin with the aim of creation of stabilization systems for fruit stuffing making with certain organoleptic and structural-mechanical features on basis of complex research of rheological and sorption characteristics of hydrocolloids. There was proposed a method of food value increase of body for co-extrusion products with recipe addition of peas, lentil, beans, lupine, sunflower remains and different natural origin of cellulose. The approbation was conducted in industry condition and there was proven the socio-economical effectiveness of new dry breakfasts of co-extrusion technology. Novelty of received technical decisions is confirmed with normative technical documenations and reserved by declaration patents on useful model.
Keywords: квасоля; екструдовані продукти; сухі сніданки; екструзія; коекструзія; нетрадиційна сировина; гідроколоїди; пектин; модифікований крохмаль; біологічна цінність; амінокислотний склад; стабілізаційні системи; фруктова начинка; клітковина; сочевиця; кафедра технології хлібопекарських і кондитерських виробів; beans; dry breakfasts; products of extrusion; extrusion; co-extrusion; non-traditional raw materials; hydrocolloids; pectin; modified starch; biological value; amino acid content; stabilization systems; fruit stuffing; cellulose; lentil