Бутнік-Сіверський, Олександр БорисовичКоткова, Наталія Сергіївна2021-12-022021-12-022020Бутнік-Сіверський, О. Б. Економетрична оцінка результативності інноваційно-інвестиційного потенціалу в харчовій промисловості України / О. Б. Бутнік-Сіверський, Н. С. Коткова // Інтелект ХХІ. – 2020. – № 3. – С. 126–134.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/36689У статті здійснено економетричну оцінку результативності інноваційно-інвестиційного потенціалу вхарчовій промисловості України. Із цією метою для більш адекватного відображення реальних взаємовідносин в економічних процесах застосовано систему регресійних рівнянь. При цьому для якості оцінки параметрів регресійних моделей використано низку показників, що характеризують ступінь відхилення від фактичнихданих, а також значимість змінних, до яких віднесено розрахунки коефіцієнтів детермінації й обчислення середньої помилки апроксимації. Про результативність свідчить оцінка впливу капітальних інвестицій наодного зайнятого та фондоозброєності праці на продуктивність праці в харчовій промисловості, яка має високий рівень коефіцієнта детермінації, що свідчить про залежність продуктивності праці від досліджуваних факторів. Ключовим напрямом підвищення ефективності харчової промисловості є збільшення інвестицій у галузі, у тому числі й іноземних, та зростання рівня фондоозброєності, а також більш активного залучення провідних світових транснаціональних корпорацій до роботи на внутрішньому ринку України.otherінноваційно-інвестиційний потенціалеконометрична оцінка результативностіпрямі іноземні інвестиціїпродуктивність працікапітальні інвестиції на одного працюючогофондоозброєністьlabor productivitycapital adequacycapital investment per employeeforeign direct investmentЕконометрична оцінка результативності інноваційно-інвестиційного потенціалу в харчовій промисловості УкраїниArticle