Розроблення технології білково-ягідних згустків - Пшенична, Тетяна Володимирівна; Грек, Олена Вікторівна (My University, 2018)
Розроблено технологію білково-ягідних згустків способом термокислотного осадження молочних білків органічними кислотами ягідного коагулянту – у вигляді спеціально обробленої пасти. Проведені дослідження показали, що зі збільшенням кількості внесення ягідного коагулянту – вихід згустків підвищується на 40 %, а масова частка вологи знижується від 73,36 % до 66,01 %, що в цілому характеризується підвищенням переходу білків молока в згусток, як казеїнової фракції, так і сироваткової. Коефіцієнт переходу структуроутворюючих речовин з додаванням 11 % ягідного коагулянту до знежиреного молока становив близько 25 %, що на 8,2…10,8 % вище, ніж при додаванні 3 %. The technology of protein-berry clots was developed by the method of thermo-acid coagulation milk proteins by organic acids in berry coagulant - in the form of a specially processed paste. Studies have shown that with an increase in the amount of making berry coagulant - the output of clots increases by 40 %, and the mass fraction of moisture decreases from 73.36 % to 66.01 %, which is generally characterized by an increase in the transfer of milk proteins into a clot, like a casein fraction, so and serum. The transformation coefficient of structure-forming substances with the addition of 11 % berry coagulant to skim milk was about 25 %, which is 8.2 ... 10.8 % higher than with the addition of 3 %.
Keywords: білково-ягідні згустки; ягідний коагулянт; коагуляція; protein-berry clots; berry coagulant; coagulation; кафедра технології молока і молочних продуктів