Визначення фосфоліпідів і білка в ліпідному екстракті, отриманому зі спиртового розчину фолікулярних яєць курей - Бондарєва, Вікторія; Манк, Валерій Веніамінович; Мірошников, Олег Миколайович (My University, 2014)
У статті досліджено процес отримання з фолікулярних яєць курей методом екстракції етиловим спиртом ліпідного екстракту з подальшим визначенням у його складі фосфоліпідів (ФЛ), загальних ліпідів ßJI) і білків. Процес підготовки біологічного матеріалу й отримання ліпідного екстракту складався з трьох етапів. На першому етапі проводили обробку фолікулярних яєць відповідно до методу Кона. Другий етап передбачав проведення процесу екстрагування фолікулярних яєць курей в етанолі й отримання суспензії. На третьому етапі проводили фільтрацію ліпідної суспензії й отримання білково-ліпідного екстракту фолікулярних яєць курей. Завдяки попередній підготовці біологічного матеріалу до екстракції з використанням зміни режимів заморожування та розморожування тканин, а також охолодження ліпідного екстракту в осади із загального об'єму були переведені такі «мінорні» речовини, як білки. У надосадних рідинах залишились лише нейтральні ліпіди, фосфатіділхолін і фосфатіділетаноламін. The aim was to produce follicular eggs of hens by extraction with ethyl alcohol lipid the extract, followed by determining its composition of phospholipids, total lipids and proteins. The process of biological material preparation and receiving lipid extract consisted of three stages. The first step included treatment of follicular eggs according to the method of Cohn. The second stage was an extraction of follicular eggs of hens in ethanol and the resulting suspension. In the third stage, filtration of lipid suspension and the resulting protein-lipid extraction of follicular eggs of hens took place. Due to the preliminary preparation of biological material for extraction by switching between freezing and thawing of tissue and cooling the lipid extract in the total volume of sludge, such "minor" structures like proteins have been transferred. The supernatand fluid contained only neutral lipids: phosphatidylcholine and phosphatidylethanolamine.
Keywords: білки; тонкошарова хроматографія; фолікулярні яйця; proteins; thin layer chromatography; follicular egg; кафедра харчової хімії; кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів