Пивоваренко(Михалко), Олена Андріївна2022-01-142022-01-142019Пивоваренко, О. А. Київські громадські вегетаріанські їдальні на початку XX ст. / О. А. Пивоваренко // Часопис української історії. – 2019. – № 39. – С. 23–30.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/36902З’ясовано, що, при інертності вегетаріанської спільноти, втілити проект вдалося виключно зусиллями справжніх ентузіастів вегетаріанської ідеї, робота яких часто належним чином не оцінювалась, а іноді й зневажалась. Київське вегетаріанське товариство безкоштовно отримало діючу прибуткову їдальню, яка стала основним постачальником коштів для Товариства, що дозволило відкрити ще кілька успішних їдалень. Простежено передумови заснування та етапи розвитку громадських їдалень. Визначено, адреси розташовувань їдалень. Висвітлено динаміку зростання їх відвідування та прибутковості. Доведено, що комерційний успіх київських громадських вегетаріанських їдалень був обумовлений постійною увагою з боку членів Товариства до справ, належно організованого постачання, контролю, вдалого їх розташування та привабливій ціновій політиці. У той же час, популярність вегетаріанських їдалень протягом усього досліджуваного періоду ніяким чином не може ототожнюватись з розповсюдженням вегетаріанських ідей. Вона мала, в першу чергу, економічний характерotherКиївгромадське харчуванняобідвегетаріанствокухняїдальняKyivdining roomlunchvegetarianismcuisinecateringкафедра гуманітарних дисциплінКиївські громадські вегетаріанські їдальні на початку XX ст.Article