Спосіб виробництва морозива сироваткового низьколактозного (Патент на винахід № 128663) - Поліщук, Галина Євгеніївна; Осьмак (Федченко), Тетяна Григорівна; Михалевич, Артур Петрович; Сапіга, Вікторія Ярославівна; Бандура (Кузьмик), Ульяна Геннадіївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна (My University, 2024)
Винахід стосується способу виробництва морозива сироваткового низьколактозного, що включає складання суміші, яка містить воду та цукор, фільтрування, пастеризацію, охолодження суміші, заквашування, сквашування, охолодження та дозрівання суміші за температури 4-6 °C, фризерування, фасування, загартовування, пакування та зберігання, при цьому в складі суміші для морозива додатково використовують β-глюкан вівса у кількості 0,5-1,0 % та відновлену суху підсирну демінералізовану сироватку, яку гідролізують шляхом внесення ферментного препарату β-D-галактозидази-гідролази у кількості 0,1 % та ацидофільної закваски L. acidophilus LYO 50 DCU-S, сквашування сироваткової суміші проводять протягом 4- 6 год за тeмпepaтypи 38-42 °C до моменту досягнення кислотності 55-60 °Т, сквашену сироваткову суміш вносять до суміші для морозива, яка додатково містить стабілізатор та куркумін, на етапі охолодження та піддають дозріванню

The invention develops a method for the production of low-lactose whey ice cream, which includes the preparation of a mixture containing water and sugar, filtering, pasteurization, cooling of the mixture, leavening, fermenting, cooling and dosing of the mixture at a temperature of 4-6 °C, freezing, packaging, hardening, packaging and storage, if present in the mixture for ice cream, additionally add oat β-glucan in the amount of 0.5-1.0% and reconstituted dry curd demineralized whey, which is hydrolyzed by adding the enzyme preparation β-D-galactosidase-hydrolase in the amount of 0.1 % and acidophilic sourdough L. acidophilus LYO 50 DCU-S, fermentation of the whey mixture is carried out for 4-6 years at a temperature of 38-42 °C until the acidity of 55-60 °T is reached, the fermented whey mixture is added to the ice cream mixture, which is additionally contains a stabilizer and curcumin, during the cooling phase and provides a dose
Keywords: морозиво сироваткове; ферментний препарат; ацидофільна закваска; whey ice cream; enzyme preparation; acidophilus starter cultures; кафедра технології молока і молочних продуктів; кафедра процесів і апаратів харчових виробництв