Спосіб виробництва йогурту з козячого молока, збагаченого дієтичною добавкою «Йодказеїн» - Стеценко, Наталія Олександрівна; Вінярська, Владислава Валеріївна (My University, 2021)
Встановлено, що додавання йодказеїну не ускладнює технологічний процес, не змінює смакові якості молока і кисломолочних продуктів і йод зберігається в них у пов'язаному вигляді протягом усього терміну реалізації. Йодказеїн стійкий до термічної обробки, заморожування, довгого зберігання. Він добре поєднується з іншими мінералами і вітамінами. Препарат йодказеїну вносять у вигляді розчину у молоці після пастеризації або перед внесенням закваски. При сквашуванні утворюється однорідний у міру щільний згусток жовтого відтінку, без газоутворень Смак готового йогурту - чистий, свіжий, кисломолочний, без вираженого присмаку йоду. Виробництво йогуртів для дітей з козячого молока, збагаченого йодказеїном, дозволить розширити асортимент кисломолочної продукції, сприятиме раціональному використанню природно-сировинних ресурсів, а також отриманню високоякісних продуктів з оптимальною харчовою і біологічною цінністю. It is established that the addition of iodine casein does not complicate the technological process, does not change the taste of milk and dairy products and iodine is stored in them in a bound form throughout the implementation period. Iodcasein is resistant to heat treatment, freezing, long-term storage. It combines well with other minerals and vitamins. The preparation of iodine casein is made in the form of a solution in milk after pasteurization or before the introduction of yeast. During fermentation, a moderately dense clot of yellow hue is formed, without gas formation. The taste of the finished yogurt is pure, fresh, sour-milk, without a pronounced iodine taste. Production of yogurts for children from goat's milk enriched with iodine casein will expand the range of fermented milk products, promote the rational use of natural resources, as well as obtain high quality products with optimal nutritional and biological value.
Keywords: йогурт; козяче молоко; дієтична добавка; йодказеїн; функціональний харчовий продукт; yogurt; goat's milk; dietary supplement; iodine casein; functional food; кафедра технології оздоровчих продуктів