Сластін, В. В.Самусєва, Є. С.Москальчук, Л. В.Тищенко (Усатюк), Олена Михайлівна2021-03-242021-03-242015Специфічна дія різних харчових жирних кислот на стан серцево-судинної системи / В. В. Сластін, Є. С. Самусєва, Л. В. Москальчук, О. М. Тищенко // Наукові праці НУХТ. – 2015. – Т. 21, № 4. – С. 7–16.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/33071У статті здійснено огляд впливу ненасичених жирних кислот на серцево-судинну систему з особливим акцентом на зміни профілю ліпопротеїнів. Зазначено, що дієтичні якості ліпідів можуть вплинути на метаболізм ліпопротеїнів, змінюючи їхні концентрації в крові, що більшою чи меншою мірою сприяє адгезії на стінках артерій. Харчові жирні кислоти визначають сприйнятливість ліпопротеїнів до окиснення, що також впливає на активацію молекул адгезії та інших чинників запалення.otherнасичені жирні кислотимононенасичені жирні кислотиsaturated fatty acidsmonounsaturated fatty acidsполіненасичені жирні кислотиомега-3 ПНЖКомега-6 ПНЖКpolyunsaturated fatty acidsomega-3 PUFAomega-6 PUFAкафедра готельно-ресторанної справиСпецифічна дія різних харчових жирних кислот на стан серцево-судинної системиArticle